Митологични същества и чудовища в скандинавската митология



МИТОЛОГИЧНИ СЪЩЕСТВА:


АУДУМЛА - едно от първите живи същества - гигантска крава, която се появила заедно с великана Имир от ледения хаос. Тя е откърмила първя великан Имир. Когато водата на Гинунгагап змръзнала отново, кравата Аудумла близала леда, докато се появил Бури, баща на Бор, който пък бил баща на Один, Вили и Ве.


СЛЕЙПНИР - осмоног вълшебен кон, който Локи подарил на Один. Той можел да препуска по земята, по морските вълни и да лети във въздуха. С него Один пътешествал между световете.


МУНИН и ХУГИН - двата вълшебни гаравана, които служели на Один. Всеки ден те летяли по широкия свят и разказвали на Один какво са видяли и чули.


ХЕЙДРУН - коза, която живеела в Асгард и се хранела с листата и клонките на Игдрасил. Всички богове пиели от нейното мляко.


ЧУДОВИЩА:


ЙОРМУНГАНД - едно от децата на Локи и великанката Ангрбода. Чудовищна морска змия (змей), обвиваща с тялото си цялата земя. Наричана е още Мидгардска змия (змей). Другите деца на Локи и Ангрбода са огромният вълк Фенрир и Хел - господарката на подземния свят.



ФЕНРИР - чудовищен вълк, дете на Локи и великанката Ангрбода. Азите успяли с хитрост да го оковат, но във времената на Рагнарок (Залезът на боговете) той разкъсал веригите и се освободил, след което погълнал слънцето и убил Один. След това и той загинал.

ХЕЛ - чудовище, олицетворяващо смъртта. Дете на Локи и великанката Ангрбода. Господарка на подземния свят, изобразявана като жена, която от кръста надолу е скелет.


ГАРМ - кучето (вълкът) на Хел, пазач на подземния свят. Имал четири очи.Воят на Гарм ще провъзгласи началото на Рагнарьок. Когато настъпи този ден, Гарм ще призове на бой чудовищата от подземния свят срещу асите. Ще се бие до смърт с Тир, ще успее да го ухапе, но след това ще бъде убит от него. Тир също ще умре от раните си. Гарм живее в пещера, наречена Гнипахелир, където се храни с месата на мъртъвците. Счита се, че цялата пещера е покрита с кръв.

В античната древногръцка митология негов аналог е кучето-пазач на подземното царство Цербер.


















0 коментара:

Публикуване на коментар