Снежанка


Снежанка на немски: Sneewittchen (съвременен немски правопис Schneewittchen, на английски: Snow White, на руски: Белоснежка) е световно популярен литературен герой от немската приказка "Снежанка и седемте джуджета", позната в различни варианти, най-известен е този на Братя Грим публикуван за пръв път в 1812 г. В СССР и страните от бившия съветски блок - днешна Русия, Белорус, Украйна, България и пр. Снежанка (на руски: Снегурочка) се явява и като изключително красивата златокоса внучка и спътница на Дядо Мраз, респективно Дядо Коледа днес, участваща при раздаването на подаръците на децата край елхата.
Характерни приказни елементи в народната приказка, освен самата невинна красавица Снежанка, са магическото огледало, отровната ябълка, кристалният ковчег и образите на красивата, но коварна кралица магьосница, седемте джуджета, кралският егер (ловец) и принцът, а сюжетът явно третира правото на кръвното родство, отстраняването на конкурентите при узурпация, отразява народните вярвания и митология и тържеството след продължителни мъки и премеждия на традиционните морални норми, социалната йерархия и справедливото възмездие, въздадено от провидението над магията и злото.  
Замъка Лор и прототипа на Снежанка
Д-р Карлхайнц Бартелс публикува анализ на приказката, от който прави извода, че е възможно, прототип на Снежанка от сборника на Братя Грим да е Мария София фон Ердал (Maria Sophia Margaretha Catherina von Erthal), роденa през 1725 г. в гр. Лор на Майн (Lohr am Main) на 65 км. югоизточно от Франкфурт на Майн, доживяла дълбока за онова време старост от 71 години. 
Тя е била благородно момиче, баща ѝ Филип Кристоф фон Ердал (Philipp Christoph von Erthal), е бил най-висш благородник, наместник на принц- курфюрста на Майнц в Лор, а самият замък - официалната резиденция на принц- курфюрста на Майнц в Лор, е домът на семейството. Градчето и замъкът Лор са обкръжени от една от най-обширните германски гори, гората Шпесарт. 
Тя се простира на 2 110 кв.км. отчасти в Бавария, отчасти в Хесен, в равнините на централното плато при река Майн, известни с легендарните Шпесартски горски разбойници и бракониери (Spessarträuber) - хора вън от обществото създали своя собствена субкултура. Името на горите идва от Кълвач -Spechts-Hardt, т.е. „Spechts-Wald" - гора на кълвачите. След смъртта на рождената ѝ майка през 1741, бащата се жени повторно в 1743 г. Мащехата, Клаудия Елизабет фон Рахенщайн (Claudia Elisabeth von Reichenstein) е властна и изискана жена, която прави всичко на новата си позиция в полза на децата от първия си брак. Огледало, наричано "Говорещото огледало" и високо 1,60 м., се намира в Музея на Шпесарт в замъка Лор (Spessart Museum - Lohrer Schloss, Lohr am Main), където Мария София е родена. 
То е произведение на Лорския цех за огледала (Kurmainzische Spiegelmanufaktur), чиято продукция е била любим подарък за европейсите короновани глави, аристократичните дворове и висшето общество чак до Индия и Америка.
Историята на Снежанка има огромен брой, публикации, вариации, адаптации и екранизации за деца в различни жанрове по цял свят.











0 коментара:

Публикуване на коментар