Легенда за лястовицата




Откакто хората наблюдават лястовиците, те са измислили всевъзможни поверия и легенди за тях, някои от тях за жалост не са успели да достигнат до нас, но други са имали късмета да се запазят през вековете.

Лястовицата също някога е била жена, млада невеста – една народна балада разказва как тя се превърнала в птичка. Докато сплитала ситно косите й преди сватбата, майка й я заклела с тежка клетва – да мълчи в знак на почит към новото си семейство три-четири дни, да не изговаря дори думичка нито пред свекъра и свекървата си, нито пред мъжа си. Развълнуваното момиче погрешно разбрало майка си, счуло й се, че я заклеват да мълчи четири години.

Минавало време, а тя все мълчала, дума не продумвала и всички я мислели за няма. На четвъртата година мъжът й решил да си доведе нова невеста. Довел я отдалече и когато пристигнали, било вече нощ и първата му съпруга излязла на двора със свещ да ги посрещне.
Восъкът от свещта капел по пръстите й и по сватбения й пръстен, затова новата невеста не се сдържала и й рекла ядосано:
Ако си няма онемяла, да не си сляпа ослепяла, не виждаш ли, че капе по пръстите ти? И не ми е за твоите пръсти, най ми е за сребърния пръстен!




Тогава мълчаливото момиче нарушило клетвата си и проговорило:

Боже, аз мълчах четири години, а тя още не е слязла от коня и какви думи издума. Тя ли ще угоди на мъжа си? Направи ме на птица, Боже, да полетя над двора и да погледам как ще му угоди.
Бог чул жалбата й, превърнал я на лястовица и тя литнала. Стъписан мъжът посегнал да я хване, но успял само да докачи дрехите й, които останали в ръцете му. Затова на лястовицата сега опашката е раздвоена.


Оттогава лястовицата се скита по света, но не забравя да се върне на пролет под стряхата на някогашната си къща.






0 коментара:

Публикуване на коментар